20180303 Steven PINKER interview in De Standaard p.38-40
De woordkramerij van S. Pinker in vraag stellen
Aviel Verbruggen, Universiteit Antwerpen
Wie kranten leest, moet nu en dan doorslikken als er foute of ondoordachte uitspraken in gedrukte vorm verschijnen. Een lezer reageert pas als het te gortig wordt. Dit was mijn ervaring met het interview Steven PINKER.
Om niet als Pinker te spreken met sterke, maar foute uitspraken buiten het eigen vakgebied, beperk ik me tot de passages waar hij het over energie heeft. Hier geldt: schoenlapper blijf bij je leest.
Pinker ontkoppelt entropie van energie, en stelt: “Dat betekent dat alleen de energie en de intelligentie de mens beletten dat alles uiteenvalt.” Erg kort door de bocht, want energie is er altijd en overal, zowel bij positieve als bij negatieve ontwikkelingen. Zo is de atoombom de sublimatie van vrijgegeven energie waardoor “alles uiteenvalt”.
Verder lezen we dat “de risico’s van kernenergie buitengewoon klein” zouden zijn. Het blijft een raadsel waarom de mondiale herverzekeringsondernemingen geen jaarlijks vette premies willen opstrijken om die buitengewoon “kleine risico’s” te dekken. Vergissen die topteams van verzekeringsexperts zich, of slaat Pinker de bal mis?
Het interview eindigt met: “Het zou fantastisch zijn als zon en wind in alle energiebehoeften van de wereld konden voorzien. Maar ik heb nog geen enkele analyse gezien die aangeeft dat het kan.” Had Pinker zich enigszins over energie geïnformeerd, wist hij dat hernieuwbare energie meer is dan enkel zon en wind, ook al worden die twee de centrale bronnen in de toekomst. Analyses die aantonen dat hernieuwbare energie alle energienoden van een duurzaam ontwikkelde mondiale samenleving kunnen voldoen, nemen jaar na jaar in aantal toe. Mag ik hem verwijzen naar het IPCC speciaal rapport van 2012 (Renewable Energy Sources and Climate Change Mitigation, 1075 blz., Cambridge University Press), waarin uit alle beschikbare wetenschappelijke evidentie toen al werd afgeleid ‘dat het kan’. Vandaag gaat de technologische ontwikkeling van hernieuwbare energie en aanverwante technieken adembenemend snel, terwijl de kernenergie met een steeds zwaarder passief van opgetreden en toekomstige risico’s de dieperik ingaat
Ook bij niet-energie passages (bv. het relativeren van grote ongelijkheid in bezit en inkomen, of van de dreiging uitgaande van kernwapens, of van de burgeroorlog in Noord-Ierland toch deel van het VK) in het interview, heb ik grote vragen maar die zal ik doorslikken omdat ik daarin geen specialist ben.